Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Meme Büyütme

Meme, kadın vücudunun hatlarını oluşturan temel öğelerden biridir. Cinsel kimliğin önemli bir parçası ve anneliğin simgesidir. Bu yüzden herhangi bir sebeple eksikliği durumunda meme büyütme ameliyatına gereksinim duyulur. Meme büyütme işlemi çoğunlukla silikon protezlerle gerçekleştirilirken son dönemde yağ enjeksiyonları da uygun vakalarda kullanılabilmektedir.

 

Meme büyütme zor bir ameliyat mı?

 

Meme büyütme işlemi hastalar için zor bir ameliyat değildir. Meme büyütme ameliyatı yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Hastanın vücut yapısı, deri yapısı, mevcut meme dokusunun miktarı, göğüs kasının yapısı ve gücü, spor alışkanlıkları gibi faktörler değerlendirilip hasta için uygun olan teknik belirlenmelidir.

Meme büyütme ameliyatı için uygun yaş kaçtır?

Meme büyütme ameliyatında en çok karşılaşılan sorulardan biri de meme büyütme ideal yaşının kaç olduğudur. Önerilen meme büyütme yaşı meme dokusunun gelişim evresini tamamladığı 18 yaş ve sonrasıdır. 18 yaş altında kalan hastalarda bir memenin geliştiği diğer memenin gelişmediği (asimetrik meme) vakalarda bu durum hastayı psikolojik olarak etkiliyorsa psikolog görüşü alınarak meme büyütme operasyonu uygulanabilmektedir.

Meme büyütme ameliyatı kimlere yapılır ?

Küçük veya orta büyüklükte meme yapısına sahip kadınlar, memelerinden birisi diğerine göre gözle görülür derecede küçük veya büyük kişiler, hamilelik sonrası veya yaşa bağlı olarak memeleri küçülmüş ve içi boşalmış kişiler büyütme ameliyatı için uygun adaylardır.

 

Cerrahi yöntem nasıldır?

 

Meme protezleri üç farklı giriş yerinden yerleştirilebilir. Meme altı kıvrımlarından yapılan 4-5 cm’lik kesi ile, meme başının çevresindeki koyu renkli bölgenin alt sınırını takip ederek, yarım daire şeklinde yapılan kesi ile ya da koltuk altından yapılan kesi ile protez yerleştirilebilir.

Silikon protezler yapılan kesi yolu ile meme dokusu altına (subglandular), göğüs kası zarı altına (subfasyal) veya göğüs kası altına yerleştirilebilir (submuskular ya da subpektoral). Günümüzde dual plan denilen, bir kısmı kas dokusu altında bir kısmı göğüs dokusu altında olacak şekilde de yerleştirilebilmektedir.

Kullanılan protezlerin içeriği nedir ve çeşitleri var mıdır?

Başlıca iki çeşit protez vardır. Bunlardan biri silikon jel içerikli diğeri salin (tuzlu su) içeriklidir. İkisinin de dış kılıfı silikon yapıdadır. Günümüzde dünya genelinde de Türkiye’de de yüksek oranda silikon jel protezler tercih edilmektedir.

Silikon jel protezlerin yuvarlak ve damla (anatomik) olmak üzere iki formu vardır. Damla şeklinde olanlar doğal meme kıvrımına daha uyumlu iken, yuvarlak şekilli olanlar meme üst kısmında daha dolgun bir görüntü sağlar.

 

Protez seçimi neye göre yapılıyor?

 

Protez büyüklüğünün ve şeklinin seçiminde hastanın göğüs kafesi genişliği, göğüs kafesi yapısı,meme dokusunun miktarı, memenin sarkıklık derecesi ve meme derisinin kalitesi (kalın deri, ince deri, yaşlı deri vb) gibi faktörler rol oynamaktadır. Bunlarla beraber hastanın da isteği göz önünde bulundurularak hasta icin en uygun protez seçimi yapılır.

 

Meme protezleri nereye, nasıl yerleştirilir?

 

Meme protezleri üç farklı giriş yerinden yerleştirilebilir. Meme altı kıvrımlarından yapılan 4-5 cm’lik kesi ile, meme başının çevresindeki koyu renkli bölgenin alt sınırını takip ederek, yarım daire şeklinde yapılan kesi ile ya da koltuk altından yapılan kesi ile protez yerleştirilebilir.

Silikon protezler yapılan kesi yolu ile meme dokusu altına (subglandular), göğüs kası zarı altına (subfasyal) veya göğüs kası altına yerleştirilebilir (submuskular ya da subpektoral). Günümüzde en çok tercih edilen tekniklerden biri de dual plandır, protezin bir kısmı kas dokusu altında bir kısmı göğüs dokusu altında olacak şekilde yerleştirilir.

 

Meme büyütme ameliyatı ne kadar sürer?

 

Meme büyütme işlemi ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında uygulanır. Ortalama olarak 1,5-2 saat kadar sürer.

 

Ameliyattan önce nelere dikkat etmek gerekir?

 

Rutin olarak meme ameliyatlarından önce her hastadan mamografi veya meme ultrasonu çektirmesi istenir. Memeye yapılan işlemler öncesinde elde radyolojik görüntü olması, sonraki takipler açısından çok önemlidir.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi ameliyattan ortalama 3 hafta önce sigarayı kesmek gerekir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden (aspirin, apranaks, voltaren, majezik gibi ağrı kesiciler; ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları, yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler) uzak durulmalıdır.

 

Ameliyat sonrası süreç nasıldır?

 

Ameliyat sonrası 1 gece hastanede istirahat edilir ve ertesi gün taburcu planlanır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi ilk 3 gün ağrı daha belirgindir, daha sonra ağrı yerini bası hissine bırakır. Ortalama 1 hafta sonra iş başı yapılabilir.

İlk 1 ay yürüyüş sonra koşu yapılabilir. Kol ve göğüs hareketleri dahil tüm spor hareketlerine 6. Haftadan sonra başlanması uygundur. İlk 2-3 ay sporcu sütyeni kullanımı hem ödemi kontrol altında tutar hem de memenin şeklini daha güzel almasına yardımcı olur.

Ameliyat sonrası ilk yıl 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 1. yıl kontroller yapılır. Sonra yıllık kontrol önerilir. Her yıl meme ultrasonu/mamografi yaptırılması istenir.

 

 

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Meme büyütme ameliyatı riskli bir ameliyat mıdır? Riskleri nelerdir?

Her ameliyatta anesteziye bağlı komplikasyonlar da dahil olmak üzere çeşitli komplikasyonlar vardır.  Meme protezi gibi isteğe bağlı yapılan ameliyatlarda bu ihtimali en aza indirmek için her türlü önlem alınır. Buna rağmen nadir görülse de kanama, yara yeri enfeksiyonu ve iyileşme problemleri gibi erken dönem komplikasyonları ile karşılaşılabilir. Protez ile meme büyütme ameliyatlarında daha çok uzun dönemde bazı problemlerle karşılaşılabilir.

 

Protez ile meme büyütme ameliyatlarının uzun dönem riskleri nelerdir?

 

Uzun dönemde görülebilen komplikasyonlar kapsül kontraktürü, asimetriler ve estetik sorunlardır. Yeni nesil protezlerin kullanımı ile patlama, sızıntı gibi sorunlar da artık görülmüyor.

Protez etrafındaki kapsülün kalınlaşıp sertleşmesi ile kapsül kontraktürü gelişir. Ortalama % 3-5 oranında görülür. Oluşan kalınlaşmaya bağlı memelerde sertlik, ağrı, asimetriler oluşabilir. Tedavisinde kapsülün çıkarılması ve protezin değiştirilmesi gerekir.

 

Protez kullanımı süt bezlerini etkiler mi?

Meme protez kullanımı süt bezlerini ve emzirmeyi etkilemez.

 

Hamilelikte ve emzirme döneminde bir sıkıntı olur mu?

 

Anne ya da bebeği bu süreçte protezden etkilenmez. Yalnız hamilelik ve emzirme dönemi sonrası memede sarkma gelişebilir, bu durumda bir toparlama ameliyatı gerekebilir.

 

Ameliyat başarı oranı nedir? Hangi kriterlere bağlıdır?

Meme protezi ile büyütme ameliyatlarında memnuniyet oranı çok yüksektir. Bu ameliyatla kişi hem uzun yıllardır eksikliğini duyduğu bir dokuya kavuşur hem de estetik açıdan vücudu daha orantılı bir şekil alır. Her konuda olduğu gibi memnuniyet öncelikle kişinin beklentisinin gerçekçiliğine, daha sonra da doğru protez seçimine, incelikle yapılan bir ameliyata ve tabii ki yapan doktorun tecrübesine bağlı olarak artar.

 

Hangi protezin kullanıldığı neden önemlidir? Protez markaları arasında fark var mıdır?

Hem elde edilecek şeklin uzun süre korunması hem de oluşabilecek komplikasyonları en aza indirmek için seçilen protez markasının önemi çok yüksektir. Protez markaları, protezi üretirken kullandıkları materyal ve kullandıkları teknikler açısından birbirlerinden farklıdır. Birçok üründe olduğu gibi protezin de en pahalı olanı değil uzun yıllardır kullanılıp güvenilir olanı tercih sebebidir.

 

Çalışan kişiler ne zaman ameliyat yaptırmalıdır? Ne kadar süre izin almaları gerekir?

Meme protez ameliyatı her mevsim yapılabilmektedir. Önemli olan yara izinin erken dönemde direk güneş ışığı görmemesidir. Çünkü güneş ışığı izin daha belirgin iyileşmesine neden olur.

Ameliyat sonrası genellikle 1. haftada iş başı yapılabilir.

 

Meme büyütme ameliyatı sonrası ciltte iz kalır mı?

Her türlü ameliyattan sonra iz kalması beklenen bir durumdur. Fakat meme büyütme ameliyatları çok küçük kesilerle yapıldığı için beklenen iz çok daha azdır. Sık kullanılan girişim yerlerinden biri olan meme altı kıvrım bölgesinde oluşan iz, kıvrımla kaynaşır ve uzun dönemde epey belirsizleşir. Bazı hastalarda ise meme başı etrafından kesi yapılıyor, bu durumda da oluşan iz renkli bölge ve renksiz bölge sınırında olduğu için yine hastayı rahatsız etmeyecek düzeyde bir izle iyileşiyor. Şunu unutmamak gerekir ki cilt özellikleri nedeni ile belirgin yara izleri kalan hastalarda nadiren de olsa iz sorunları yaşanabilir.