Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

MEME DiKLEŞTiRME (Mastopeksi)

Her zaman dolgun ve dik memeler arzu edildiği için memelerde en ufak bir sarkma bile kadınların mutsuz olmasına neden olabilir. Birçok faktöre bağlı olarak sarkmış olan memelerin tekrar dik bir konuma getirilmesi için yapılan işleme meme dikleştirme (mastopeksi) denir. Bu ameliyatta meme uçları olması gereken yere taşınır, meme dokusu toparlanır ve fazla olan deri çıkartılır.

Memenin sarktığı nasıl anlaşılır?

Meme uçları meme katlantı çizgisinin üzerindeyse ve karşıya, hafifçe yukarıya doğru bakıyorsa, bu durumda ideal konumdadır. Meme ucunun meme katlantı çizgisinin hizasında veya çizginin altında olması memenin sarkmış olduğunu gösterir.

 

Meme dikleştirme ameliyatı kimlere yapılır?

Meme büyüklüğü ile alakalı belirgin bir problem yok, fakat sarkma mevcutsa memenin toparlanması için meme dikleştirme ameliyatı yapılır. Sarkmaya neden olan çeşitli faktörler vardır. Kilo alıp verme, emzirme, yapısal durumlar, yaşlanma ve yer çekimi gibi etkenler sonucu memelerde sarkma geliştiyse bu kişilere meme dikleştirme ameliyatı ile toparlama yapmak mümkündür.

 

Meme dikleştirme için yaş sınırı var mıdır?

Meme dikleştirme ameliyatı genellikle emzirme sonrası sarkma yaşayan orta yaş kadınlara yapılır. Fakat yapısal olarak sarkması olan genç hastalara da uygulanabilir. Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi ,istisnai durumlar dışında, meme dikleştirme ameliyatı da 18 yaşından sonra uygulanır.

 

Meme dikleştirme ameliyatı tek başına yeterli midir?

Bazı hastalarda meme doku miktarı yeterli olduğundan bu kişilerde silikon protez kullanmaya gerek kalmadan kendi dokuları kullanılarak işlem yapılması yeterli olur. Memede sarkma ile beraber meme dokusunda eksiklik varsa tedaviye silikon protezle (implant) büyütme eklenir. Eğer sarkma ile birlikte meme dokularında fazlalık da varsa o zaman meme küçültme ameliyatı yapılır.

 

Ameliyat öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Ameliyat öncesinde meme ultrasonu/mamografi istenir, gerek duyulduğunda genel cerrah tarafından meme muayenesi uygulanarak değerlendirme yapılır.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi ameliyattan ortalama 3 hafta önce sigarayı kesmek gerekir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden (aspirin, apranaks, voltaren, majezik gibi ağrı kesiciler; ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları, yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler) uzak durulmalıdır.

 

Ameliyat sonrası süreç nasıldır?

Hasta ameliyat yapıldığı gün içerisinde, genellikle operasyondan 6 saat sonra hastaneden taburcu edilebilir. Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında uygulanır ve ortalama 2 saat sürer. Dikişler deri altından uygulandığından ve eriyebilen dikişler kullanıldığından dolayı dikiş alma işlemi gerçekleştirilmez.  Ameliyat sonrası kullanım için balensiz sporcu sütyeni önerilir ve özellikle ilk ay kullanılması önemlidir.

Ameliyattan sonra her yıl meme ultrasonu/mamografi ile takipler yapılır.

 

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

 

Meme dikleştirme ameliyatı riskli midir? Ameliyat sonrası karşılaşılabilecek komplikasyonlar nelerdir?

 

Her ameliyatta olduğu gibi meme dikleştirme ameliyatında da karşılaşılabilen bazı riskler ve komplikasyonlar vardır. Tıptaki gelişmeler ve ameliyat sürecinde gösterilen özenle bu sorunlar minimum düzeyde tutulmaya çalışılır. Başlıca kanama, enfeksiyon, meme ucu ve deri hissinde değişiklikler, iyileşme problemleri, ameliyat izleri, anesteziye bağlı riskler, asimetriler görülebilir. Bunlar her ne kadar az oranda görülseler de hastaları bu konuda aydınlatmak önemlidir.

 

Günlük yaşantıma ne zaman dönerim? Spora hemen başlayabilir miyim?

 

İyileşme süresi, yapılan operasyona bağlı olmakla beraber meme büyütme veya meme küçültme ile beraber yapılmadıysa, kısa olduğundan rutin hayata dönüş daha kolay olur. Genellikle hasta ameliyattan sonra 3. gün kontrole gelir ve sonrasında günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilir. İlk 1 ay yürüyüş dışında spor aktivite önerilmezken 6. hafta itibariyle her türlü sporsal aktiviteye başlanabilir.

 

Ameliyat sonrası izler kalıcı mıdır?

 

Ameliyat izleri ameliyat işleminden ortalama olarak bir yıl sonrasında ten rengine dönerek son halini alır. Bu izler hiçbir zaman tamamen kaybolmaz ama zaman içerisinde gitgide soluklaşıp az belirgin hale gelirler.

 

Ameliyat süt bezlerini ve emzirmeyi etkiler mi?

 

Meme dikleştirme ameliyatları emzirmeye engel değildir. Eğer kişinin emzirme potansiyeli varsa ameliyat sonrasında da yine süt verebiliyor. Sadece hamilelik ve emzirmenin meme şeklinde değişikliğe yol açabileceğinin bilinmesi gerekir.