Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Post Bariatrik Cerrahi (Obezite Sonrası Estetik)

Post Bariatrik Cerrahi Nedir?

Obezite, çağımızın en büyük hastalıklarından biridir. Obeziteyle mücadeleyi profesyonel yardım alarak, diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir şekilde yapanlar olduğu gibi kulaktan dolma yanlış bilgilerle uygulayanlar da azınsanmayacak bir çoğunluktur. Bunların dışında diyet denemelerine rağmen başarılı sonuç alamayan ve vücut kitle indeksleri belirli değerleri aşmış kişilere genel cerrahi tarafından mide hacminin daraltıldığı bariatrik ameliyatlar uygulanmaktadır. Tüm bunların neticesinde, özellikle diyetisyen eşliğinde ve egzersizle kombine edilmemiş diyetlerin sonucunda ve de bariatrik cerrahi sonrası, kısa sürede çok yüksek miktarda kilo kaybına bağlı oluşan deri gevşemeleri, vücutta sarkma ve deformitelerin cerrahi tedavi prosedürüne ‘Postbariatrik Cerrahi’ adı verilir.

Deformitelerin en sık izlendiği  bölgeler karın, bel çevresi ve kalça olmakta bunu memelerdeki sarkmalar, sırttaki katlanmalar, yüz ve boyunda sarkmalar, kollarda gevşemeler ve bacak derisinde özellikle de iç taraftaki sarkmalar izlemektedir.

Operasyon için en uygun zaman nedir?

Obezite operasyonu sonrasında hasta hedef kilosuna genellikle 12.-18. aylar arasında kavuşur. Operasyondan iyi sonuçlar alınabilmesi için hedef kilosunu en az üç aydır sabitlemiş olması gerekir. Ayrıca operasyondan önce, en az 2 ay sigarayı bırakmış olması gerekmektedir.

Cerrahi sıralama nedir?

Hastanın durumuna göre değişmekle beraber nadiren tek, çoğunlukla birden fazla seri operasyonlarla vücut şekillendirme yapılmaktadır. Operasyonlarda deformiteleri düzeltme amacıyla bu alanlardan fazlalık dokular çıkarılarak gerdirme ve sıkılaştırma işlemleri uygulanmaktadır.

İlk etapta karın, bel, kalça bölgesi ele alınmaktadır. İkinci sırada meme, sırt ve kol yer almaktadır. Bunu iç bacak germe izler. En son olarak da yüz ve boyun germe ameliyatı uygulanır.

Belt lipektomi nedir?

Belt Lipektomi ameliyatında karın cildiyle birlikte, sırt, kalçalar, yan ve arka bel bölgesinde oluşan sarkmalar kemer tarzı çepeçevre doku çıkartılarak tedavi edilir.

Bu ameliyatla çepeçevre bir iz kalıyor; önde sezaryen izi şeklinde başlayıp, yanlara dönüp arkada tam popo çatalının üstünde bitmektedir. Sanki bir pantolonun giydirilmesi gibi, alt beden üst bedene çekilerek karın ve bel çevresindeki fazlalık dokunun vücuttan uzaklaştırıldığı, poponun yükseldiği, yanlardaki yığılmaların düzeldiği bir işlem yapılmış olmaktadır.

Meme dikleştirme nasıl yapılır?

Düzeltme operasyonlarında ikinci sırada meme, sırt ve kol yer almaktadır. Memelerde gelişen sarkmalara çoğu zaman hacim kaybı da eşlik edeceği için yani memelerin içi çok boşalmışsa ozaman hem meme dikleştirme hem de meme implantı (silikon protez) uygulanmaktadır. Bu işlem esnasında yapılacak cerrahi kesi genellikle meme başı ve meme başından meme altına uzanan lolipop görüntüsünde bir kesidir. Kişinin deformitesine göre bu iz meme katlantı alanında yatay planda uzantılabilmektedir. Sırt bölgesindeki bollukları almak için ise mayo içinde kalacak şekilde kesiler yapılarak cilt fazlası çıkartılmaktadır.

Kol germe nasıl yapılır?

Kol sarkmalarının giderilmesi için dirsekten koltuk altına uzanan çizgi şeklinde bir kesi ile cilt fazlası çıkarılır.  Fazlalık doku varlığı durumunda ise insizyon uzatılarak meme yanlarında ki dokular da çıkarılabilir. Duruma göre liposuction ile kombine edilir. Önden bakıldığında izler belirgin değilken kollar başın üzerine kaldırıldığında izler görünür hale gelebilir.

Uyluk germe nedir?

Bacak iç yanlarında oluşan sarkmalar kesinin kasık bölgesinden yapıldığı ve izlerin kasık bölgesine gizlendiği ayrı bir müdahale gerektirir. Uyluk germe işleminde fazla deri bacak içine doğru gerdirilir fakat bu yeterli olmazsa bacak iç yanından aşağıya uzanan dik bir kesi de operasyona eklenebilir. Bunun sonucunda bacakların iç tarafında pantolon dikişi gibi bir iz kalır ve genellikle dize kadar uzanır. Bu operasyon da gerekirse liposuction ile kombine edilir.